subota, 19 oktobar 2019 23:05

Borba protiv trgovine ljudima: Da napravimo Vranje gradom slobodnih ljudi

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izuzetno dobra i koordinirana saradnja pripadnika Policijske uprave (PU) u Vranju, odseka koji se bavi problematikom trgovine ljudima, i Javnog tužilaštva, kao i aktivno učešće lokalne samouprave u preventivi nastanka ovog teškog krivičnog dela, a sve uz stalan nadzor i pomoć Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima – najvažniji su zaključci okruglog stola u Vranju na obeležavanju 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Na okruglom stolu "Udružimo se, zajedno možemo više i bolje – Zato što se tiče svih nas!" – kojem su prisustvovali, između ostalih, predstavnici Grada Vranja, Crvenog krsta i Centra za socijalni rad, PU Vranje, ali i reprezenti đačkih parlamenata i članovi saveta roditelja osnovnih i srednjih škola u Vranju, kao i Javnog tužilaštva – učesnici su naglasili da žele da skrenu pažnju javnosti na problem trafikinga, te istakli zadovoljstvo nivoom saradnje svih relevantnih činioca u lancu borbe protiv trgovine ljudima, a posebno je pažnja posvećena radu na edukaciji svih aktera različitih ciljnih grupa.

Beba Kanački, potpredsednica Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima, rekla je u izjavi za medije da je neophodno da se svi zajedno borimo protiv ove pošasti modernog doba.

"Hajde da svi radimo na tome da se udružimo protiv tog fronta koji grade trafikeri, a koji je mnogo jak, da ne dozvolimo da imamo žrtve trgovine ljudima, da nam deca stradaju i da imamo radnu eksploataciju, što je često u poslednje vreme", rekla je Kanački.

Ona je podsetila da su u Srbiji samo dva grada – Niš i Vranje – usvojila Deklaraciju o borbi protiv trgovine ljudima, uz podsećanje da je ove godine otvoren i sajt Lokalne mreže, sa ciljem prevencije, kako se ne bi dešavali slučajevi da deca, niti bilo ko od nas, postanu žrtve trgovine ljudima.

"U rukama držim flajer gde promovišemo prošlogodišnju usvojenu Deklaraciju o borbi protiv trgovine ljudima. Uočili smo potrebu da povežemo i decu i roditelje, tako da na tribini imamo i predstavnike đačkih parlamenata svih škola u gradu, kao i saveta roditelja", rekla je Kanački.

Viša javna tužiteljka Danijela Trajković istakla je zadovoljstvo što je sa saradnicima iz ustanove na čijem je čelu do sada uspela da procesuira i otkrije više izvršioca krivičnog dela trgovine ljudima.

Poslednjim aktivnostima – naglasila je viša javna tužiteljka – radi se na otkrivanju radi procesuiranja u novom predmetu, a u pitanju su "krivično delo sa inostranim elementima, jer su naša deca bila predmet odvođenja u inostranstvo, gde su bila predmet i seksualne i radne eksploatacije".

"Pre nekog vremena doneta je presuda koja još uvek nije pravosnažna, protiv dva izvršioca koji su dobili pet godina zatvora. Mi smo se žalili na tu odluku, smatrajući da bi kaznena politika trebalo biti oštrija", rekla je Trajković. 

Predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković apostrofirao je specifičan geopolitički i geostrateški položaj Vranja jer su blizu granice, pa je stoga rizik od ovog krivičnog dela pojačan. Istakao je da je zadovoljan što su lokalni odbornici novembra 2018. godine jednoglasno usvojili Deklaraciju o borbi protiv trgovine ljudima "i na neki način na sebe i sve ostale građane Vranja preuzeli odgovornost da se zajedno sa dobrim ljudima i entuzijastima borimo i učinimo Vranje bezbednijim i gradom slobodnih ljudi". 

Nakon okruglog stola, u sali Policijske uprave volonteri i volonterke Crvenog krsta održali su prezentaciju na temu prevencije i borbe protiv trgovine ljudima.

Okrugli sto i prezentaciju volontera u sklopu obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima organizovala je Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima u saradnji sa Gradom Vranjem. 

 
Pročitano 2710 puta

 


ROMSKI CENTAR ZA DEMOKRATIJU
ROMA CENTER FOR DEMOCRACY © 2016 do 2018 RCD Bujanovac.

Kosovska 19/5 17520 Bujanovac

Partizanska 9a/9 17500 Vranje

Realizovani Projekti